Skip to main content

Pattereiden vaihto on tärkeä osa kodin kunnossapitoa, joka kannattaa tehdä esimerkiksi vaihdettaessa öljylämmityksestä energiatehokkaampaan lämmitysjärjestelmään. Kun patterit ovat kunnossa, lämmitys toimii tehokkaasti ja asumiskustannukset pysyvät kurissa. Valitsemalla energiatehokkaat patterivaihtoehdot voi myös vähentää ympäristökuormitusta ja parantaa asumismukavuutta. Mutta miten pattereiden vaihto vaikuttaa energiankulutukseen ja miten voit säästää rahaa?

Milloin pattereiden vaihto kannattaa tehdä?

Pattereiden vaihtoon kannataa ryhtyä:

  • Kun huoneiston lämpötila ei pysy tasaisena, vaikka pattereita on nostettu tai laskettu.
  • Kun patterit tuntuvat kylmiltä alhaalta, mutta yläosasta ne ovat kuumia.
  • Kun patterien pinnassa on ruostetta tai muita vaurioita.
  • Kun pattereiden toimintaa ei ole testattu pitkään aikaan, ja niiden teho on laskenut

Mitkä ovat energiatehokkaat patterivaihtoehdot?

Kun pattereiden vaihtoa suunnittelee, kannattaa kiinnittää huomiota myös valittuihin patterimalleihin. Esimerkiksi uudisrakentamisessa tai lämmitysjärjestelmän peruskorjauksessa kannattaa harkita matalalämpöisiä järjestelmiä kuten vesikiertoista lattialämmitystä tai vesi-ilmalämpöpumppua.

Myös sähkölämmitteisessä omakotitalossa matalalämpöiset sähköpatterit voivat olla hyvä valinta, jos asennuspaikka on sellainen, että normaalia korkeamman lämpötilan tarvetta ei ole. Matalalämpöisten sähköpatterien avulla voidaan vähentää huomattavasti sähkönkulutusta ja siten pienentää asumiskustannuksia.

Pattereiden vaihdon vaikutus energiankulutukseen

Pattereiden vaihto on tärkeä osa kodin huoltoa, joka kannattaa tehdä säännöllisesti. Kun patterit ovat kunnossa, lämmitys toimii tehokkaasti ja asumiskustannukset pysyvät kurissa. Valitsemalla energiatehokkaat patterivaihtoehdot voi myös vähentää ympäristökuormitusta ja parantaa asumismukavuutta. Käytännössä ajan kuluessa pattereiden lämmönvaihtoteho alkaa laskemaan. Esimerkiksi veden epäpuhtaus, kuluneet tiivisteet ja muu kuluma alentaa pattereiden lämmitystehoa

Vinkkejä pattereiden oikeaan käyttöön

Pattereita ei kannata sulkea kokonaan, vaikka huoneessa ei olisikaan ketään. Tällöin huoneen kosteus nousee helposti liian korkeaksi, mikä voi aiheuttaa homeongelmia.

Uudet patterit kannattaa asentaa niin, että ilma pääsee kiertämään vapaasti niiden ympärillä. Tämä parantaa lämmönjakoa ja tekee lämmityksestä tasaisempaa. Patterit asennetaan usein ikkunoiden alle, jolloin lämpö kiertää asuntoon optimaalisesti.

Patterit kannattaa vaihtaa lämmitysremontin yhteydessä

Kun suunnittelet laajempaa lämmitysremonttia, kuten öljylämmityksestä luopumista tai sähkölämmityksen uusimista, on hyvä tarkastella myös pattereiden kuntoa ja tarvetta vaihtoon. Patterien uusiminen kannattaa tehdä samassa yhteydessä kuin muutkin lämmitysjärjestelmän päivitykset. Usein vastaantullut ongelma on alitehoinen lämmitysjärjestelmä. Pyydä Liminon asiantuntijoilta maksuton kartoitus lämmitysremontista.