Skip to main content

Kerrostalon viemärin sukitus on tehokas tapa korjata vanha, huonokuntoinen putkisto. Sukitus sopii hyvin kerrostaloihin, sillä se säästää asukkaiden aikaa ja hermoja: heidän ei tarvitse tehdä muuta kuin varata aikaa muutama päivä asuntokohtaisiin töihin.

Kerrostalon viemärin sukitus

Yleensä kerrostalojen putkistot ovat rakennettu pystyviemäreistä, jotka ulottuvat jokaisen asunnon lattiasta katon läpi. Pystyviemärit liittyvät vaakaviemäreihin eli runkolinjaan, joka kulkee talon alapohjassa.Runkolinjan kunto on usein riskisin, koska se on alttiina kosteudelle ja kemikaaleille sekä rasvalle. Vielä 1980-luvulla runkolinjoissa käytettiin valurautaa tai betonia, joista molemmista irtoaa ajan mittaan partikkeleita. Ne tukkivat viemärilaitteet ja voivat aiheuttaa myös hajuhaittoja.

Sukitus korjaa nämä ongelmat: vanha linja suljetaan sisältä muovisukituksella, jolloin epätasaisuudet eivät enää hankaloita veden virtausta. Sukitettu linja kestää myös hyvin kemikaalikuormitusta. Viemärin sukitus ei vaadi kaivamista eikä siksi häiritse taloyhtiön piha-alueita tai asuntojen sisustuksia.

Miten viemärin sukitus kerrostalossa tehdään?

Sukitusprosessi on hyvin yksinkertainen. Se koostuu seuraavista vaiheista:

  • Viemäri puhdistetaan paineella, jotta siitä poistuvat kaikki irtopartikkelit.
  • Viemäri kuivataan ja tarkastetaan kameralla, jotta mahdolliset viat voidaan korjata ennen sukitusta.
  • Sukituslaite työnnetään putkeen asunnon lattiasta tai talon katolta käsin.
  • Kun sukka on paikoillaan, sen sisälle kovetetta. Epoksi kovettuu nopeasti, joten asuntojen viemäreiden käyttökatko jää lyhyeksi.

Viemärin saneeraus

Viimeistään 1970-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa viemäriputkisto on päässyt elinkaarensa päähän. Viemäri kannattaa suojata ennen kuin se alkaa aiheuttaa asukkaille harmia.Kun putket alkavat tukkeutua, niiden puhdistaminen on kallista ja aikaavievää. Myös hajuhaittoja esiintyy yhä useammin. Näissä tilanteissa viemärin sukitus on taloudellinen ratkaisu, koska se säästää sekä asukkaiden rahaa että hermoja. Putkien sukituksen hinta on merkittävästi saneerausta edullisempi.

Milloin viemäri kannattaa suojata?

Viemärin sukitus onnistuu, kun runkolinjan halkaisija on vähintään 50 mm. Tämä koko riittää kaikkien asuntojen viemäreille, koska vesilaitteistot ovat yleensä mitoitettu niiden mukaan.Sukitus ei sovi linjoihin, jotka ovat jo romahtaneet tai tukkeutuneet täysin. Myös mahdollista on vaihtaa osa putkista ja sukittaa loput.