Skip to main content

Pitäisikö valita putkien sukitus vai putkiremontti

Putkien sukitus vs. putkien uusiminen: kumpi on parempi vaihtoehto?

Putkiremontti on jokaisen talon väistämätön kohtalo, mutta sen toteuttamiseen on useita erilaisia menetelmiä.

Kaksi yleisintä toteutustapaa ovat putkien sukitus ja putkien uusiminen, joilla molemmilla on omat etunsa ja haasteensa. Tässä artikkelissa tarkastelemme näitä kahta menetelmää, jotta asukkaat ja päättäjät voivat tehdä parhaan mahdollisen valinnan oman rakennuksensa kohdalla. Liminon asiantuntijat auttavat valitsemaan edullisimman ja parhaan tavan putkiremontin toteutukseen.

Putkien sukitus – uuden teknologian tarjoama säästökeino

Putkien sukitus on putkiremontin toteuttamiseen kehitetty uudenlainen menetelmä, joka perustuu vanhojen putkien sisään asennettaviin epoksihartsilla kyllästettyyn huopasukkaan.

Sukitusmenetelmä on saanut runsaasti huomiota sen tuomien säästöjen ja nopeamman toteutuksen ansiosta. Putkien sukitus voidaan toteuttaa ilman, että rakennuksen asukkaiden tarvitsee muuttaa pois kotoaan remontin ajaksi, mikä on merkittävä etu verrattuna perinteiseen putkien uusimiseen.

Sukitusmenetelmän etuja ovat muun muassa:

– Nopeampi toteutusaika
– Taloudellinen säästö
– Vähäisempi rakenteiden purkaminen
– Asukkaiden elämän häiriintymisen minimointi
– Ympäristöystävällisyys

Kuitenkin sukitusmenetelmällä on myös omat haasteensa, joihin on syytä varautua. Esimerkiksi joissain tapauksissa putkien sukitus ei ole mahdollista teknisten haasteiden, kuten liian pienten tai haaroittuvien putkien vuoksi.  Sukituksella saadaan kuitenkin kymmenien vuosien käyttöiän lisäys.

Putkien uusiminen – perinteinen ja luotettava vaihtoehto

Putkien uusiminen tarkoittaa sitä, että vanhat putket poistetaan kokonaan ja tilalle asennetaan uudet putket. Tämä menetelmä on ollut käytössä jo pitkään, ja sen kestävyys ja luotettavuus ovat tunnettuja. Putkien uusiminen edellyttää usein asukkaiden väliaikaista muuttoa pois rakennuksesta, jotta työt voidaan tehdä turvallisesti ja tehokkaasti.

Putkien uusimisen etuja ovat muun muassa:

– Hyväksi havaittu ja luotettava menetelmä
– Pitkäikäinen lopputulos
– Mahdollisuus uusia samalla myös muita rakenteita ja järjestelmiä

Putkien uusimisen haasteita ovat puolestaan:

-Pöly

-Melu

– Kustannukset

– Asukkaiden väliaikainen muutto
– Rakenteiden purkaminen ja uudelleenrakentaminen
– Pidempi toteutusaika

Kumpi menetelmä sitten kannattaa valita?

Putkien sukitus ja putkien uusiminen ovat molemmat toimivia menetelmiä putkiremontin toteuttamiseen, mutta niiden sopivuus vaihtelee taloyhtiöiden ja rakennusten välillä. Yleisesti ottaen sukitusmenetelmä sopii hyvin sellaisiin kohteisiin, joissa putkistojen tekninen kunto on vielä kohtuullisen hyvä, eikä perusteellisia korjauksia tarvita.

Putkien uusiminen puolestaan on järkevä valinta silloin, kun putkistot ovat päässeet huonoon kuntoon tai rakennuksen muutkin järjestelmät kaipaavat samalla uudistamista. Asukkaan tai LVI-liikkeen on tärkeää tehdä huolellinen taustatyö ja punnita eri vaihtoehtojen hyötyjä ja haittoja ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

On myös hyvä huomioida, että on olemassa erilaisia hybridiratkaisuja, joissa yhdistetään putkien sukitusta ja uusimista tarpeen mukaan.

.